Kadına Yönelik Şiddet, Çocuk ve Hemşirelik’ konulu araştırma, kadınların yaklaşık beşte birinin şiddete maruz kaldığını, şiddete maruz kalanların kendi çocuklarına da şiddet uyguladığını ortaya çıkardı.
EGE Üniversitesi Ãzmir ****** Sağlık Yüksekokulu ve Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Kadına Yönelik Ãiddet, Çocuk ve Hemşirelik’ konulu araştırma, kadınların yaklaşık beşte birinin şiddete maruz kaldığını, şiddete maruz kalanların kendi çocuklarına da şiddet uyguladığını ortaya çıkardı.
Çalışma, Bornova Sağlık Grup Başkanlığı Doğanlar Sağlık Ocağı'na bağlı Mevlana Sağlık Evi'ne başvuran 15-49 yaş arasındaki 75 evli kadın üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmayla ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Ãzmir ****** Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selmin Ãenol, “Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 25.88, eşlerinin 29.97 ve kadınların evlilik yaşı ortalaması 19.31'dir. Kadınların yüzde 62.2'si ilkokul düzeyinde eğitim görmüşken, yüzde 52'si gelirlerinin giderlerinden az olduğunu belirtmiş olup, yüzde 33'ü tek çocuğa sahiptir. Yüzde 78.7'si aile içinde kendisine yönelik şiddetin olmadığını söylerken, yüzde 9'u kendisine uygulanan şiddeti dayak olarak belirtmiştir. Kadınların yüzde 12'si çocuklarını dövdüğünü ve yüzde 18'i de kendi çocukluklarında dayağa maruz kaldıklarını belirtmişlerdir” dedi.
Sağlıklı bir toplumdan söz edebilmenin ilk koşulunun toplumun temel birimi olan ailenin sağlıklı olmasından geçtiğini kaydeden Yrd.Doç.Dr.Ãenol, “Günümüzde aile içi şiddet gizli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Toplumda ailelerle direkt ve birebir çalışan sağlık bakım profesyoneli olarak hemşirelerin şiddet oranını, nedenlerini ve risk faktörlerini belirlemede rolleri vardır. Hemşirelerin aile içinde şiddetin önlenmesi, şiddete maruz kalan bireylere yönelik hizmetlerin planlanması ve sunulmasında, ebeveynlerin şiddeti önleme eğitiminde son derece önemli rolleri vardır” diye konuştu.
(Hürriyet)